• Podejmij decyzję mądrego żywienia !
  •  

    Produkty konwencjonalne

     

    Dlaczego warto zamienić mleko krowie i pochodzące z niego produkty na kozie mleko i jego przetwory w Waszym życiu codziennym ?

     

    Podstawowy składnik mleka to białko / w serach stanowi ono ponad 20% ich masy/.Białko mleka koziego nie zawiera głównych frakcji globulin występujących w mleku krowim i zawiera kazeiny w postaci zbliżonej do mleka kobiecego dlatego też wyeliminowane są główne choć nie wszystkie czynniki alergenne ponadto ma niewielką ilość laktozy /co jest ważne dla cukrzyków / i dużą zawartość oligosacharydów, które są probiotykami i docierając do jelita grubego stają się pożywką dla naturalnej flory bakteryjnej.

     

    Ciekawą cechą odróżniającą produkty kozie od krowich jest to, że kuleczki tłuszczu koziego są mniejsze, dzięki czemu jest on lepiej zemulgowany przez co łatwiej trawiony i przyswajalny w jelicie cienkim.

     

    Mleko kozie i jego przetwory zawiera gotową już witaminę A, a nie karoten czyli prowitaminę. Znajduje się w nim także pięciokrotnie więcej niż w mleku krowim, kwasu orotowego czyli tzw. witaminy B13, która w młodych organizmach służy do budowy komórek a u  ludzi starszych przyczynia się do regeneracji tkanek. Poza tym zawiera witamiiny D,E,B1,B2 i PP oraz szczególnie ważny dla młodych kobiet kwas foliowy.

     

    Wyjątkową cechą mleka koziego i jego przetworów jest całkowity brak metali ciężkich w ich składzie. Koza jako jedyny przeżuwacz skutecznie filtruje i izoluje wszystkie te zanieczyszczenia pozbywając się ich z organizmu.

     

    Podsumowując, mleko kozie jest doskonałym substytutem mleka krowiego, zwłaszcza w przypadkach złego wchłaniania, zaburzeń trawienia m.in. kolek niemowlęcych, zespołu nietolerancji białek mleka krowiego, alergii pokarmowych a także w profilaktyce astmy i chorób nowotworowych.

     

    Mleko kozie nie jest panaceum na wszystkie dolegliwości. Przy skazie białkowej i podobnych przypadłościach alergicznych może się okazać, że ich przyczyną nie jest kazeina, której mleko kozie posiada znikomą ilość. Mleko krowie, kozie i owcze mają wspólne około 80% cech budowy i wiele zależy od tego, na który z czynników jesteśmy uczuleni.

     

    Mleko kozie jest nie tylko produktem spożywczym ale również kosmetycznym. Jego pielęgnacyjne wlaściwości znane są od starożytności dzięki słynnym kąpielom Kleopatry. Trudno sobie dziś wyobrazić taką kąpiel ale wystarczy zamrozić minimalną ilość mleka np. w kapslu od butelki i systematycznie najlepiej rano i wieczorem masować twarz tą mrożonką. Sprawdzone przez osobę zmotywowaną i systematyczną - cera jak płatek róży.

     

    Dodatkową i bardzo istotną informacją są sole mineralne. Sery kozie, jako jedyne wśród produktów sppożywczych są najbogatszym żródłem wapnia. Spożycie 10dkg pełnotłustego sera koziego w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik. Poza tym zawierają fosfor i potas a także dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza szczególnie ważnego dla osób cierpiących na anemię.

     

     

    Na dzień dzisiejszy produkujemy:

     

    • mleko kozie pasteryzowane w butelkach o pojemności 0,4L,
    • jogurty naturalne i owocowe w jedenastu smakach w  kubeczkach z tworzywa szt. (poj.150g),
    • twarożki kozie naturalne w pudełeczkach pojemności 150g,
    • kulki z sera koziego twarogowego z dodatkiem soli, czosnku, czarnuszki i kozieradki zanurzone w oleju słonecznikowym w słoikach o pojemności 380g,
    • ser kozi twarogowy (na zamówienie klientów),
    • sery twarde dojrzewające,
    • roladki naturalne i z czosnkiem niedźwiedzim.

     

     

    Materiały marketingowe - ulotka produktowa

     

    Ponizej przedstawiamy materiały komunikacji marketingowej, za pośrednictwem których jesteśmy rozpoznawalni na rynku produktów spożywczych.

     

     

     

     

     

    Zarządzanie i marketing: Katedra Grafiki i Marketingu


    Wykonanie: Vision Consult oraz Katedra Grafiki i Marketingu

      P.H.U. KLIN Małgorzata Klause-Wojas - Wszelkie prawa zastrzeżone © 2014 - 2017