• Podejmij decyzję mądrego żywienia !
  •  

    Produkty ekologiczne

     

    Potoczne określenie "żywność ekologiczna" często bywa używane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". Tymczasem podczas, gdy pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną drugie jest w zasadzie nazwą stworzoną dla celów marketingowych i nie narzucającą żadnych określonych standardów.

     

    Żywność ekologiczna to produkty mające certfikat zgodny z prawem unijnym opisany na opakowaniu przez unijne logo i numer jednostki certyfikującej.

     

    Produkcja ekologiczna to sposób ,w którym używa się wyłącznie środków naturalnych, nieprzetworzonych technologicznie.

     

    W mleczarstwie ekologicznym najważniejszy jest podstawowy surowiec czyli mleko. W naszej małej mleczarni jest to mleko kozie z certyfikatem ekologicznym. Mleko to spełnia określone warunki. Żeby je spełnić, dla wyprodukowania paszy dla kóz stosuje się zamiast nawozów sztucznych kompost, nawozy zielone, obornik i minerały występujące w przyrodzie a zamiast syntetycznych środków ochrony roślin metody zapobiegawcze lub w razie konieczności środki roślinne i mineralne oraz różne metody biologiczne.

     

    Fakt, że kozy karmi się trawami z łąk nie pozbawionych ziół sprawia, że ekologiczne mleko kozie ma korzystne dla zdrowia człowieka połączenie kwasów tłuszczowych. W efekcie spada poziom złego cholesterolu /LDL/ a płytki krwi ulegają mniejszemu "sklejaniu" się w naczyniach.

     

    Badania DNR - Niemieckie Stowarzyszenie Ochrony Przyrody i FIBL - Instytut Badań Upraw Ekologicznych - Wg. badań w/w Ośrodków stwierdzono, że mleko ekologiczne /zwłaszcza latem/ zawiera o 30-70% więcej witamin i przeciwutleniaczy n.p. karotenidów oraz o 40-60% więcej sprzężonych kwasów linolowych /CLA/ i kwasów omega-3 niż mleko zwykłe.

     

    Kozy w hodowli ekologicznej nie otrzymują antybiotyków ani hormonów wzrostu. Podawane im pasze są wolne od GMO i pozostałości pestycydów.

     

    Przy produkcji przetworów z mleka w naszej przetwórni składniki każdego produktu posiadają certyfikat ekologiczny. Nie ma mowy o konserwantach ani innych "przedłużaczach" trwałości produktu dlatego terminy przydatności do spożycia są dość krótkie.

     

     

    Dlaczego produkty ekologiczne są droższe od zwykłych (konwencjonalnych)?

     

    Wytworzenie ich kosztuje znacznie więcej. Cena mleka ekologicznego to pochodna większej pracy ludzkich rąk, droższych pasz przy mniejszych zbiorach.

     

    Cena poszczególnych ekologicznych składników produktów jest znacznie wyższa (często 150% i więcej niż tych składników bez certyfikatu).

     

    Wytworzenie produktów ekologicznych jest bardziej pracochłonne. Kupując te produkty płacisz rzeczywisty koszt wytworzenia żywności ponadto odnosisz wiele korzyści zdrowotnych i środowiskowych jakie ma do zaoferowania żywność ekologiczna  i mając tego świadomość staje się jasne, że lepiej być EKO.

     

     

     

     

    Na dzień dzisiejszy produkujemy:

     

    • mleko kozie ekologiczne pasteryzowane w butelkach o pojemności 0,4L,
    • jogurty naturalne i owocowe w czterech smakach w  kubeczkach z tworzywa szt. (poj.150g),
    • twarożki kozie ekologiczne naturalne w pudełeczkach pojemności 150g,
    • kulki z sera koziego twarogowego ekologiczne  z dodatkiem soli, czosnku, czarnuszki i kozieradki zanurzone w oleju słonecznikowym w słoikach o pojemności 380g,
    • ser kozi twarogowy ekologiczny
      (na zamówienie klientów),
    • sery twarde dojrzewające ekologiczne,
    • roladki naturalne i z czosnkiem niedźwiedzim.

     

     

    Certyfikat Rolnictwa Ekologicznego

     

     

     

     

     

    Zarządzanie i marketing: Katedra Grafiki i Marketingu


    Wykonanie: Vision Consult oraz Katedra Grafiki i Marketingu

      P.H.U. KLIN Małgorzata Klause-Wojas - Wszelkie prawa zastrzeżone © 2014 - 2017