• Kupując bezpośrednio w naszym sklepie mają Państwa gwarancję najniższej ceny !
  • Zadbaj o własne zdrowie
  •  

    Ser twardy dojrzewający z kozieradką ekologiczny z mleka koziego

     

    Ekologiczne mleko kozie spasteryzowane, a następnie schłodzone do odpowiedniej temperatury zostaje zaszczepione bakteriami serowymi f-my Ch.Hansen, następnie dodana jest podpuszczka.


    Po odpowiednim dosuszeniu i schłodzeniu powstałej gęstwy serowej, dodaje się do niej nasiona kozieradki ekologicznej. Tak przygotowana gęstwa  zostaje  umieszczona w formach serowych i poddana uciskowi w celu maksymalnego odsączenia serwatki.


    Odsączony ser umieszcza się w kąpieli solankowej. Wyjęty z solanki ser dojrzewa w wyznaczonej temperaturze przez wskazany okres, kiedy nadaje się już do spożycia.


    Pełną dojrzałość ser uzyskuje po 4 - 8 tygodniach w zależności od jego wielkości.

     

    Termin przydatności do spożycia 30 dni.

     

    Zawartość składników pokarmowych w produkcie:

     

    Skład: Mleko kozie ekologiczne pasteryzowane,
    kozieradka ekologiczna 2,16%, sól,
    podpuszczka kozia, żywe kultury bakterii

    Wartość odżywcza w 100g
    Wartość energetyczna 1428kj / 344kcal
    Tłuszcz 26,5g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17,0g
    Węglowodany 2,52g
    w tym cukry 0,5g
    Białko 25,0g
    Sól 1,4g
    Przechowywać w temp. 4 - 6 st.C

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Czym jest kozieradka ?

     

    Kozieradka jest rośliną, która jest uważana za jedną z najstarszych stosowanych w medycynie.

     

    Znajduje również zastosowanie w gastronomii jako przyprawa wzbogacająca smak przygotowywanych potraw. W nasionach kozieradki zawarte jest wiele minerałów, takich jak magnez, potas, wapń, sód, cynk, żelazo, witamina PP, które działają korzystnie dla organizmu, wzmacniając go.

     

    Nasiona kozieradki wykazują korzystny wpływ na układ trawienny, chroniąc przy tym wątrobę, obniżają poziom stężenia cholesterolu, poziom cukru we krwi, działają przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

     

    Kozieradka znalazła również zastosowanie w kosmetyce ze względu na korzystne działanie stymuluące wzrost włosów oraz korzystne działanie pielęgnacji cery.

     

    W kuchni nasiona kozieradki stanowią cenioną na całym świecie przyprawę, którą można użyć przygotowując różnego rodzaju zupy, sałatki, czy dipy i dressingi . Nasiona kozieradki w wielu krajach służą za przyprawę do niektórych serów, a także sosów typu curry. Szerokie zastosowanie kozieradki sprawia, że jest ona cenioną przyprawą na całym świecie.

     

    Zarządzanie i marketing: Katedra Grafiki i Marketingu


    Wykonanie: Vision Consult oraz Katedra Grafiki i Marketingu

      P.H.U. KLIN Małgorzata Klause-Wojas - Wszelkie prawa zastrzeżone © 2014 - 2017