• Kupując bezpośrednio w naszym sklepie mają Państwa gwarancję najniższej ceny !
  • Zadbaj o własne zdrowie
  •  

    Ser twardy dojrzewający z czosnkiem niedźwiedzim z mleka koziego

     

    Mleko kozie spasteryzowane, a następnie schłodzone do odpowiedniej temperatury zostaje zaszczepione bakteriami serowymi f-my Ch.Hansen, następnie dodana jest podpuszczka.

     

    Po odpowiednim dosuszeniu i schłodzeniu powstałej gęstwy serowej, dodaje się do niej ziele czosnku niedźwiedziego. Tak przygotowana gęstwa  zostaje  umieszczona w formach serowych i poddana uciskowi w celu maksymalnego odsączenia serwatki.

     

    Odsączony ser umieszcza się w kąpieli solankowej. Wyjęty z solanki ser dojrzewa w wyznaczonej temperaturze przez wskazany okres, kiedy nadaje się już do spożycia.

     

    Pełną dojrzałość ser uzyskuje po 4 - 8 tygodniach w zależności od jego wielkości.

    Termin przydatności do spożycia 30 dni.

     

    Zawartość składników pokarmowych w produkcie:

     

    Skład: Mleko kozie pasteryzowane, sól, podpuszczka kozia,
    żywe kultury bakterii, czosnek niedźwiedzi 0,42%

    Wartość odżywcza w 100g
    Wartość energetyczna 1428kj / 344kcal
    Tłuszcz 26,5g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 17,0g
    Węglowodany 2,44g
    w tym cukry 0,5g
    Białko 25,0g
    Sól 1,4g
    Przechowywać w temp. 8 - 10 st.C

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Czym jest czosnek niedźwiedzi ?

     

    Czosnek niedźwiedzi to ziele stosowane w gastronomii ale również i w ziołolecznictwie.

    Wykazuje właściwości:

    • przeciwnowotworowe,
    • antybakteryjne,
    • przeciwwirusowe.

    Organiczne związki siarki występujące w czosnku mają działanie silnie przeciwutleniające co pobudza układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych. Związki siarki wspomagają pracę wątroby działając jako filtr oczyszczający, mają również korzystny wpływ na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych wspomagając ich regenerację.

     

    Ziele czosnku niedźwiedziego ma istotny wpływ na profilaktykę regulacji cholesterolu, wyrównuje poziom ciśnienia tętniczego, a także wspomaga trawienie i wzmacnia organizm.

     

    Substancję zawarte w czosnku niedźwiedzim działają jak naturalny antybiotyk dlatego też to ziele polecane jest przy przeziębieniach ze względu na zachamowanie działania wirusów.

     

    Podstawową częścią jadalną są listki ale do celów kulinarnych czasami wykorzystuje się również cebulki, które można zamarynować. Ziele czosnku niedźwiedziego można spożywać bezpośrednio po zerwaniu, po wysuszeniu jako dodatek do zup, sałatek a także marynując w formie pesto.

     

     

    Zarządzanie i marketing: Katedra Grafiki i Marketingu


    Wykonanie: Vision Consult oraz Katedra Grafiki i Marketingu

      P.H.U. KLIN Małgorzata Klause-Wojas - Wszelkie prawa zastrzeżone © 2014 - 2016